Довіритись природі, чи готуватись до пологів?

 

 

 

 

 

 

 

Йти за інстинктом та чудово народити.

Як вам ідея?

Загалом звучить вірно.

Тому що пологами керують саме інстинкти. Так як у собачок, котиків, тигрів та інших тварин.

Але людина хоч і має подібний до тваринного механізм пологів та гормональні процеси в ньому, але…

Людина сильно відрізняється від тварин не тільки тим, що ходить прямо а ще і це

головне – будовою свого мозку.

У людини дуже сильно розвинена кора головного мозку – неокортекс. Тому ми і називається людина розумна.

Це не означає, що тварини дурніші за нас. Вони просто інші. Головна відмінність людей і тварин полягає в тому, що  тварини весь час керуються інстинктами.  І в пологах їм легко йти за інстинктами вони слідують ним щодня і так. Саме тому, що не мають такої розвиненої частини мозку – неокортексу.

А люди завдяки неокортексу будують будинки, мости і тунелі і літають в космос.

І…

Цей неокортекс заважає їм нормально народжувати.

Двома словами: люди забагато думають.

Якщо дивитися на неокортекс, як на рушійну силу прогресу – то це супер, що він у нас є.

В будинку жити зручніше, ніж в печері. А на машині дістатися до бажаного місця скоріше, ніж пішки.

А якщо поглянути на питання з точки зору – “добре народити?”, то щось потірбно з цим неокортексом робити. Тому що всі думки, аналіз того, що відбувається навколо тебе, та інші активності мозку ДУЖЕ сильно заважають процесу пологів.

Народження дітей процес інстинктів, тут не потрібно думати, тут потрібно народжувати. Але що  зробиш з неокортексом, який так і хоче щось думати та метикувати, не викинеш же на час пологів, а потім не вставиш назад?

Сучасна жінка, яка вперше бачить свої пологи, і в повсякденному житті активно використовує неокортекс, має нагальну потребу навчитися до пологів “щось робити з цим неокортексом”

Тому що через брак знань, або не впевнені знання, в пологах неминуче стає страшно.

А страх – один з найсильніших активаторів неокортексу.

Страх – це захисний механізм організму. Страх допомагає нам вижити.

Але пологи – це не виживання, це  народження нової людини. Ту потрібно не боятись, а що?

Правильно, народжувати тут потрібно.

Легко зказати, так?

Але не так вже і складно зробити. Якщо розуміти, звісно, що саме потрібно робити.

В пологах нам потрібно щоб стародавній мозок, це гіпоталамус, почав керувати нами і нашим тілом. А неокортекс потрібно приспати на час народження дитини.

Щоб неокортекс заспокоївся, та сказав: ок, впораєтеся тут без мене. Потрібно його НЕ СТИМУЛЮВАТИ. 

Що стимулює неокортекс?

  • Яскраве світло
  • Гучні звуки
  • Розмови та запитання, коли потрібно подумати над відповіддю.
  • Відчуття небезпеки.
  • Холод

Давайте розберемо кожен з цих пунктів

Світло. Згадайте, в яких умовах вам легше розслабитись і заснути. При яскравому світлі, чи ви таки світло вимикаєте? Відповідь очевидна. Тому що наш неокортекс заспокоюється саме в темряві або напівтемряві.

Гучні різкі звуки, наприклад звук брязкоту металу, викликає у нас занепокоєння та бажання дізнатися звідки цей звук, і чи може він нам чимось загрожувати. Так працює наша захисна система. І це добре. Але в пологах, нам навпаки не потрібно захищатись або спасатись. Нам потрібно народжувати. Тож різкі звуки геть з пологів.

Розмови не по темі або запитання на кшталт: перший день останніх місячних. Буквально висмикують жінку зі стану занурення в пологи. Тож варто так організувати свій найголовніший день в житті, щоб вам не ставили зайвих питань.

Холод. Знову звертаємося до сну. Як ми занурюємося в сон? Можливо помічаєте цей момент, коли ваші ноги, нарешті зігріваються, тілу стає тепло і приємно, і це є відправною крапкою, з якої починається ваше засинання. Якщо не помічали, поспостерігайте, бо воно так і є. Тепло – дає нам розслаблення, а з ним і спокій для неокортекса.

Відчуття безпеки. Це найскладніше. Ні, не для розуміння. Ви достатньо розумні. Для виконання. Нажаль сучасні пологи облаштовані без розуміння жодного з наведених вище пунктів. 

Сучасний підхід до пологів, як до суто медичної події, як задумка мав на меті допомогти, покращити. Але питання, як можна покращити ідеальне, залишається відкритим.

Тож наразі ми маємо пологи в умовах лікарняної палати. Де є сучасна апаратура, лікарняне ліжко посеред кімнати, тут є все в розумінні пологів, як хвороби, яку потрібно лікувати. А чи є тут щось, чого пологи потребують. Того, що присипляє неокортекс?

Ні, немає.

То що ж робити? Що тепер всі змушені народжувати дітей з болем та муками?

Звичайно – ні.

Перше – відчуття безпеки можна організувати всередині себе. Для цього потрібно готуватись до пологів.

Тому що інстинкти інстинктами, а сучасний медичний підхід до народження дітей та неокортекс часто заважають цим інстинктам проявитись в повній мірі.

Готуватись до пологів краще читаючи Мішеля Одена, Грентлі Дік Ріда, та на спеціалізованих курсах. Інтернет, звичайно добре, але інформація там не впорядкована і часто відверто неправдива.

А ще така якісна підготовка допомагає подивитись на підхід до пологів в даному медичному закладі під іншим кутом. Коли ви знаєте, де правда а де ні, ви набагато краще можете оцінити обстановку, та обрати або інший заклад, якщо підхід цього вас  не влаштовує.

Або взагалі скористатися послугами пологового центру або домашньої акушерки. 

Чим більше ви дізнаєтеся про пологи, тим краще ви розумієте, наскільки це надійний процес.

Чим більше ви дізнаєтеся про пологи, тим менше вони вас лякають. А це і є той безпечний простір всередині вас, якого так потребує ваш неокортекс для хороших пологів.